La leggenda del caffè / Легендата за кафето

Легендата на кафето:
  Историята с откриването на напитката кафе се губи далеч назад във вековете. Една от легендите е за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през 9 век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали доста игриви и по-развълнувани, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Съгласно друга легенда, първите усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Те пък я наричали „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка. Но това са все легенди..

La storia del caffè / Историята на кафето

Приключението започва в Арабия през 900, където кафето се използва като лечебно растение, както и през 1200, благодарение на някои стръкчета пристигнали от Етиопия се разпространили за отглеждането на кафе завод в Йемен. В средата на 1500 в Константинопол се откри първото "Qahweh Khaneh" (кафене), където кафето е било сервирано. Тези завения били посещавани от дипломати, поети, писатели и мислители, като бяха наречени "училища на Мъдростта" и бързо се разпространявали из исляма. През 1585 Джан Франческо Моросини от Венецианската република, е написал доклад за употребата на кафе: "..... почти непрекъснато турците си седят и пият в обществени места, както и също в магазините по улиците , не само мъжете (обикновените хора), но дори и "най-важни
(големите)," черна вода, топла,  които те казват, че има силата да поддържа човек буден ... ". Разпространението на кафето в Европа е свързан с Холандия. Холандците били първите европейци, на които се удало да отгледат фиданка кафейно дърво. Много търговци, пътешественици и дипломати се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва в 1616 г. щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока. Завръщайки се в родината си, той незабавно посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам, а шведският учен и негов приятел Карл Линей се погрижил по-натам за тях, и отгледал от тях няколко фиданки „Кафе Арабика“.

 

В Лондон през 1688 г. се отваря прочутия "Lloyd’s  Coffee House";
във Венеция през 1720г.  бе открит "Кафе Венеция Triumphant" (Caffe Флориан), а през 1748  се открива първото кафене в Piazza Grande в Триест, с упадъка на Венеция, се превръща в жизненоважен порт за разпространение на търговията с кафе из цяла Европа. Скоро в Италия ставаше широко разпространено  раждането на "Магазини" , във всеки град и местните историци,
които все още се свързва с разпространението на кафе: Pedrocchi в Падуа, Сан Марко и Tommaseo в Триест, Mulassano, Торино, Baratti & Milano и Сан Карло в Торино, Рим гръцки, Gambrinus в Неапол, Camparino, Мота и на Sant'Ambroeus в Милано, RCMP и Rivoire във Флоренция.

La geografia del caffè / Географията на кафе

Географията на кафе.
Има около осемдесет страни, познати и непознати, разположени  на север и на юг от  Тропиците, които помагат да се създаде кафето със съчетания от  фантастични и възвишени аромати.
От екологични характеристики, като например земя, близост до реки и морета, наличието на мусон дъжд и суша, ще зависи следователно вкуса на вашето кафе.
Латинска Америка
Бразилия е най-големият производител на кафе и разнообразие "Сантос", известен със сладостта си, със сигурност е сред най-широко използваните бази в света, за да създадем най-добрите смеси.
Колумбия е вторият по големина и нейните
разновидности "Supreme" и "Excelso" предлагат страхотно ароматно кафе. Мексико, Куба, Ел Салвадор, Гватемала с разнообразие "Antiguas", с Коста Рика "Tarrazu", се считат за най-важните от географските райони, които съставляват Вселената кафе.
Азия
Индия благодарение на мусоните има най-добрата робуста в света. Виетнам се стреми да повиши качеството със своя продукт “Java“. Индонезийските острови са най-известни с производството на фини кафета.

 

Африка
Етиопците са на първо място в света на консумиращите кафе и Етиопия, е със сигурност най-големият производител сред африканските страни от Арабика. Тук се отглежда в почти биологично разнообразие "Sidamo" - едно от най-уникалните кафета в света, расте и плоди при липсата на пестициди. Кения произвежда добро качество кафе със силен вкус и аромат, който вече е включен "Кения AA", големите зърна, над средното ниво. Камерун, Кот д'Ивоар, Конго, Танзания и други страни, които допълват сценарий Африка количеството и качеството на Арабика и Робуста кафе, произвеждат и изнасят в цял свят.